Друг чи ворог УГКЦ? “Приватний шпигун” Яків Макогін та “церковні справи” 1930–1940-х років

  • Ivan Monolatij

Анотація

4 квітня 2024 р. у Львівському музеї історії релігії відбувся семінар й Інституту релігієзнавства – філії Львівського музею історії релігії та Інституту україно­знавства ім. І. Крип’якевича НАНУ відділів нової історії України та української літератури. Гостем семінару був доктор політичних наук, професор кафедри політології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, дійсний член НТШ (Історична комісія) Іван Монолатій. Організатор і модератор заходу – кандидат історичних наук Ірина Орлевич.
У своїй доповіді «Друг чи ворог УГКЦ? “Приватний шпигун” Яків Макогін та “церковні справи” 1930–1940-х років» проф. І. Монолатій розповів про американського військовика та інформатора американської спецслужби, уродженця Жовківщини Якова Макогона (1880–1956), власника Українських інформаційних бюро в міжвоєнній Європі, якому присвятив свою останню книжку «Макогін псевдо Розумовський. Уявлена українська людина» (Івано-Франківськ: Лілея-НВ, 2023. 448 с.).
Доповідач розкрив маловідомі факти з історії стеження в 1930–1940-х рр. американських розвідувальних органів (у контексті пошуку очільників і діячів «п’ятої» колони нацистів у США) за священнослужителями УГКЦ – єпископом Іваном Бучком та священником Олексієм Пелипенком, яких запідозрили у співпраці з нацистським режимом. Другий з них, о. О. Пелипенко, виявився співробітником кількох спецслужб у міжвоєнний період, у т. ч. й гестапо. Окремо науковець зупинився на взаєминах Я. Макогона та його дружини Сьюзен із митрополитом УГКЦ Андреєм Шептиць­ким, торкнувшись теми їхньої комунікації у Львові протягом 1920–1930-х рр. Професор також проаналізував оцінку особи Я. Макогона ігуменом Улашківського монастиря о. Павлом Олінським, ЧСВВ, якого нині проголошено слугою Божим.
Додатково І. Монолатій інформував про специфіку роботи над джерелами до своєї монографії, особливості співпраці з архівними установами України та зарубіжжя – у США, Канаді, Великій Британії, Франції, Швейцарії, Італії, Польщі

Опубліковано
2024-06-10