Запровадження Великого канону св. Андрея Критського в Київській Русі під час Великого посту та його формування у Церквах Володимирового хрещення впродовж століть

  • Petro Sabat
Ключові слова: стихира, Великий канон св. Андрея Критського, Великий піст, Посна тріодь, слов’янська традиція, Київська церква, Церкви Володимирового хрещення

Анотація

Висвітлено процес зародження та формування Великого канону св. Андрея Критського у Східній церкві. Подано його первісну назву та доведено неоригінальність тієї редакції, в якій цей текст дійшов до наших днів. Розкрито причину впровадження цього молитовного твору в богослужбову практику Східної церкви в період Великого посту.
З’ясовано, що Великий канон є покаянною автобіографією преподобного Андрея Критського, якого й вважають його автором, незважаючи на те, що текст згодом був скорочений і доповнений іншими канонами – Косми Маюмського та Івана Дамаскіна.
Вказано час появи Великого канону св. Андрея Критського в Київській церкві. Простежуються етапи формування його в слов’янській традиції (Київській і Московській церквах). Виявлено перші друковані варіанти цього твору в Тріодях домогилянської та дониконівської реформи. Охарактеризована редакція, яка ввійшла до могилянської й никонівської Тріоді.
Розглянуто структуру Великого канону св. Андрія Критського й встановлено, що він на основі прикладів із життя старозавітних та новозавітних осіб у цілому своєму змісті дуже добре розкриває проблему гріха та його наслідку для людини, причому показані в цьому творі старозавітні події цілком суголосні із життям XXI cт. Це унікальний церковний твір, під впливом якого людина може не тільки сокрушити своє серце для навернення, але пізнати свого небесного Творця та жити згідно з Його волею.
Повідомлено, що в українських церквах Київської традиції Великий канон св. Андрея Критського сьогодні звершується за богослужінням окремими частинами в понеділок, вівторок, середу й четвер першої седмиці Великого посту, а з четверга п’ятої седмиці переноситься на середу та прочитується цього дня повністю. Зазначено, що для цього канону в Церквах Володимирового хрещення в сьогоденні існує відповідна літургійна книга – Посна тріодь.
Ключові слова: стихира, Великий канон св. Андрея Критського, Великий піст, Посна тріодь, слов’янська традиція, Київська церква, Церкви Володимирового хрещення

Опубліковано
2023-05-25