Священник Стефан Кремянський: штрихи до біографії

  • Viktoriа Shyrai

Анотація

В роботі вперше представлено дослідження біографії митрофорного протоєрея Стефана Кремянського. Стаття присвячена діяльності отця Стефана протягом Громадянської війни, двох голодоморів (1921–1923 та 1932–1933 рр.), за тоталітарного атеїстичного режиму та німецької окупації, під час Другої світової війни та у повоєнний період. Головна проблема полягає в тому, що біографія священника та благочинного Кременчуцького благочиння на сьогодні недостатньо досліджена. Відомості, які ми зібрали, вивчили та проаналізували, включають особові документи з приватного архіву родини Кремянських-Козлових, спогади із щоденників родичів, справи з Архівного управління СБУ – колишнього архіву КДБ, а також особисті дані з архіву Полтавської єпархії. Розкрито становлення Стефана Кремянського як церковного та громадського діяча, а також викладача Закону Божого в різних навчальних закладах у дореволюційний період до 1917 р. та під час німецької окупації. Відображена роль священника у кульмінаційних подіях церковної історії Кременчука та Полтавщини загалом. Дана стаття пропонує загальний огляд методів управління парафією та благочинням у контексті основних проблем Православної Церкви в період “безбожної п’ятирічки” та в умовах німецької окупації, відображені особливості взаємодії з місцевими жителями та духовна підтримка православних родин Кременчука. Дослідження розкриває особливу роль Стефана Кремянського в церковному житті села Мануїлівки та міста Кременчука Полтавської губернії та Полтавської єпархії за часів існування Священного Синоду.
Детально представлена ​​діяльність священника як вчителя, завідувача бібліотекою та учасника виборів до органів державного управління від правої партії. Акцентується увага на поєднанні богослужіння з політичною діяльністю, проявлення милосердя протоєрея Стефана до військових, голодуючих та студентів духовних семінарій і парафіяльних шкіл. Головна мета біографічного дослідження – розповісти якомога більшій аудиторії про кременчуцького благочинного Стефана Кремянського, який зробив значний внесок в історію всіх кременчуцьких храмів.
Ключові слова: Православна церква, Священний Синод, клірик, митрофорний протоєрей, Полтавська єпархія, Мануйлівка, Кременчук, Закон Божий, “безбожна п’ятирічка”, пастор, німецька окупація, парафіяльний священник, парафіяльні школи, благочинний, Єдиновірська церква, церковна громада, п’ятдесятка, вікаріатство, репресії єрейський чин, престол, духівник

Опубліковано
2022-05-21
Розділ
РЕЛІГІЙНІ ПРОЦЕСИ В ІСТОРИЧНОМУ РОЗВИТКУ